10 pracowników zasłabło w zakładach drobiarskich w Zalewie

2014-09-16 13:21:42(ost. akt: 2014-09-16 13:26:51)

Autor zdjęcia: Kamil Foryś



W Zakładach Drobiarskich w Zalewie, w hali produkcyjnej firmy, zasłabło dziesięciu pracowników. Zgłoszenie wpłynęło około godziny 2:15 w nocy. Na miejsce ruszyły dwa zastępy OSP oraz jeden zastęp PSP.
Dyspozytor Pogotowia Ratunkowego przekazał do stanowiska kierowania straży pożarnej w Iławie informację o wystąpieniu oznak złego samopoczucia u 10 pracowników zakładu "Lech Drób" w Zalewie. Po dojeździe pierwszych zastępów straży wszyscy pracownicy zakładu (łącznie 115 osób) znajdowały się poza budynkami (ewakuacja zakładu odbyła się na polecenie kierownika produkcji przed przybyciem straży pożarnej). Osobom poszkodowanym pomocy udzielał będący na miejscu Zespół Ratownictwa Medycznego.

W trakcie działań ustalono, że w hali, służącej do pakowania drobiu, pracownicy poczuli dziwny drażniący zapach, a po krótkim czasie wystąpiły u nich mdłości oraz zawroty głowy. Strażacy przy użyciu sprzętu pomiarowego zbadali pomieszczenia, w których doszło do zasłabnięcia pracowników – urządzenia nie wskazały obecności żadnych szkodliwych substancji. Na miejsce zdarzenia dotarły kolejne zespoły medyczne, które zabrały trzy osoby poszkodowane na obserwację do szpitali w Pasłęku i Iławie.
 Po zakończeniu działań jeszcze przez około pól godziny hala, w której doszło do zdarzenia, była monitorowana przez strażaków.
 Ustalenia, co mogło być przyczyną takiego samopoczucia pracowników, prowadzone są przez iławską policję. 
 


Źródło: PSP Iława

Komentarze (16) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. lalamido #1863319 | 188.252.*.* 22 lis 2015 12:39

    wyzysk jest wszędzie, nawet nie napiszę ile zarabiam za bardzo odpowiedzialną pracę w budżetówce( bo się wstydzę), mając odpowiednie wykształcenie i doświadczenie

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Anonim zakładu lech-Drób #1489916 | 185.16.*.* 21 wrz 2014 13:50

    to dziwne że nic jeszcze się nie wzioł za ten śmieszny zakładzik pracy ludzie tam padają z przemęczenie ciężkiej pracy ja to się robiło za komune w pomie lub ciężkich robót w PGr-ach bardzo dobrze moze wkoncku ktoś sie dobierze mu do skury i przestanie zatrudnić darmową siłę roboczą tak jak jeden pracownik w wieku 23 latach próbował się przyjąc do pracy po raz drugi za wywalenie za jakąś błachostkę a taki dyroktoek takiego chłopaczyne olał ciepłym moczem niech ten cały zakładzik drobiu wali się na ryj i wkoncu mu się dobiorą do skury co on robi z tanią siłą roboczą.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

    1. xxl #1487193 | 185.16.*.* 18 wrz 2014 01:04

      to nie jest zakład drobiarki tylko zakład karny ;)

      odpowiedz na ten komentarz

    2. Adam #1487117 | 77.180.*.* 17 wrz 2014 21:54

      Tym zakładem już dawno powinien zając się prokurator. Wyzysk pracowników (wykorzystywanie bezrobocia), dwie listy płac, kary za wyjscie do toalety,brak urlopów (podpisywanie fikcyjnych kart urlopowych), zarobki poniżej najniższej krajowej. Co do przepisów sanitarnych , żal,żal i jeszcze raz żal. Mięso płukane po powrocie (72 godz.) z trasy i sprzedawane jako świeże. Szkoda że ludzie trzymają języki za zębami ( nie dziwie się ,boja się o pracę) bo już dawno dobrano by sie niektórym ludziom do d...py.

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

      1. ja #1487026 | 185.16.*.* 17 wrz 2014 20:21

        witam powiem tylko tyle ze to nie jest od dziś tak jest ciągle ludzi głowy oczy brzuchy bolą bo zawsze jest coś. a dyrekcja nic na to tylko tabletki donoszą.

        Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

        Pokaż wszystkie komentarze (16)
        2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5